Produžen tender za TE Tuzla

Bez autora
May 12 2010

Prva faza izbora strateških partnera za ulaganje u izgradnju bloka 7 Termoelektrane Tuzla nije okončana juče, kako je bilo planirano. "Elektroprivreda BiH" je, na zahtjev Vlade FBiH, prije dva dana objavila izmijenjeni i dopunjeni javni poziv za izbor strateškog partnera za blok 7 TE Tuzla, čime je dostavljanje ponuda za pretkvalifikacije sa prvobitnih 45 prolongirano za dodatnih 45 dana. "Elektroprivreda BiH" morala je ugraditi u javni poziv izmjene i dopune Vladinih odluka o pripremi i izgradnji elektroenergetskih objekata usvojenih sredinom aprila. Dopunama odluka ugrađena je obaveza strateškog partnera da obezbijedi finansiranje projekta kroz ugovor o dugoročnom preuzimanju struje ili otplatom kredita, bez formiranja zajedničkog privrednog društva. Dodatna stavka odnosi se na "Elektroprivredu BiH" i blokove TE u Tuzli i Kaknju, ali i na "Elektroprivredu HZHB" kojoj je povjerena izgradnja rudnika i termoelektrane Kongora, te Rudnik Banovići, koji je nosilac izgradnje rudnika i termoelektrane Banovići.

Produžen tender za TE TuzlaPrva faza izbora strateških partnera za ulaganje u izgradnju bloka 7 Termoelektrane Tuzla nije okončana juče, kako je bilo planirano.

"Elektroprivreda BiH" je, na zahtjev Vlade FBiH, prije dva dana objavila izmijenjeni i dopunjeni javni poziv za izbor strateškog partnera za blok 7 TE Tuzla, čime je dostavljanje ponuda za pretkvalifikacije sa prvobitnih 45 prolongirano za dodatnih 45 dana. Kako saznajemo, "Elektroprivreda BiH" morala je ugraditi u javni poziv izmjene i dopune Vladinih odluka o pripremi i izgradnji elektroenergetskih objekata usvojenih sredinom aprila. Dopunama odluka ugrađena je obaveza strateškog partnera da obezbijedi finansiranje projekta kroz ugovor o dugoročnom preuzimanju struje ili otplatom kredita, bez formiranja zajedničkog privrednog društva. Dodatna stavka odnosi se na "Elektroprivredu BiH" i blokove TE u Tuzli i Kaknju, ali i na "Elektroprivredu HZHB" kojoj je povjerena izgradnja rudnika i termoelektrane Kongora, te Rudnik Banovići, koji je nosilac izgradnje rudnika i termoelektrane Banovići.

Amer Jerlagić, direktor "Elektoprivrede BiH", kaže da je novost u izmijenjenom pozivu i to što će ponuđači direktno dostavljati ponude putem veb sajta, tako da do trenutka zaključenja tendera, 18. juna, neće biti poznato ko se prijavio za pretkvalifikacije. Jerlagić nije obznanio koliko se ponuđača prijavilo na prvobitni poziv, ali prema neslužbenim informacijama tendersku dokumentaciju otkupilo je nekoliko renomiranih evropskih kompanija, kao i firme iz SAD i Kine.

Vrijednost izgradnje bloka 7 TE Tuzla procijenjena je na 840 miliona eura. Povrat sredstava koje će uložiti strateški partner biće izvršen u električnoj energiji, dok će FBiH ostati vlasnik resursa.

Blok 7 TE Tuzla imaće insalisanu snagu od 450 megavata i biće zamjena za blokove 3 i 4 koji će biti ugašeni. Njegova izgradnja trebalo bi da počne 2012. i da bude završena 2017. godine. Predviđeno je da tokom izgradnje bude angažovano 4.000 radnika indirektno, te 2.500 radnika direktno, dok bi nakon završetka posao dobilo 1.165 radnika, od čega 900 u rudniku i 265 u termoelektrani.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik